A good woman keeps her mind right and her body tight.

Szürke-színes hétköznapok

Határidő

2010. március 06. - Vyca

Az elmúlt hetekben két egyetemi tanár is hangsúlyozta véleményét a határidők fontosságáról.

Az első esetben nem a mi hibánk, hogy nem haladunk mintatanterv szerint, hanem a kialakult kreditrendszeré. Régen nem volt így. Ha nem volt meg egy tárgyad, akkor évet ismételtél.
Na igen. Akkor még valóban megbecsülték a kézhez kapott diplomát is.
Az egyetemről kikerülő diákok nagy részének lesz azzal problémája a munkaerőpiacon, az életben, munkahelyén, hogy nincs hozzászokva a határidők betartásához. Mert az egyetem lehetővé teszi, hogy mindenféle késedelmi díjakkal ne kelljen azokat betartani.

Második esetben "most volt az első olyan félév, amikor nem okozott a tanároknak lelkiismereti problémát, hogy 120 hallgatóból 60-nak nem sikerül abszolválnia a tárgyat". Itt is elhangzott, hogy a határidőket lényegében mindig csak húzzuk, és végül a póthatáridő póthatáridejének utolsó pillanatában adunk le mindent.
Ezzel párhuzamosan a tanárnak lett egy olyan nézete, hogy nem feltétlenül rossz, ha nem végezzük el ezt a képzést az előírt 8 félév alatt. Ugyanis többször tapasztalta, hogy akinél a diploma megszerzése lassabban történt, az talpraesettebb, rátermettebb lett. Határozott nézetei alakultak ki, mire végzett, már volt munkája, diplomatémája. Mindezt összevetve nagyobb szakértelmet gyűjtött össze. Tehát többet ér a diplomája. "Régen nem volt arra példa, hogy mikor végzek, már van egy munkám, és majdnem kész diplomamunkám."

Lehet, hogy a több év alatt megszerzett képzettség (szakmailag) többet ér, de az elismertsége nem lesz több...

Ti hogy látjátok a helyzetet?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nórcsi88 2010.03.07. 12:34:24

1.A lusta diák sosem lesz jó szakember ill. mérnök.Sőt nem is való annak...
2.A diploma megszerzésének ideje nincs összefüggésben a talpraesettséggel.
Van egy rakat ismerősöm aki el sem végezte az egyetemet mégis talpraesett viszont van olyan aki viszont időben elvégzett mindent kiváló bizonyítvánnyal,most msc-s,és neki sincs gond a szakmai tudásával ill.talpraesettségével.

KeRTi · http://blog.gardenee.net 2010.03.15. 23:46:19

vélemény műszaki oldalról (mérnök info):
aki csúszik lustaságból csúszik, mert egyszerűen nincsenek olyan céljai mint a többieknek, nem akarja annyira. 1-2 félév után azok, akik nem rátermettek, vagy fogalmazzunk úgy (csúnyán), akik nem diplomára érdemesek úgyis kihullanak..
én magam is csúsztam, mert unalmasnak hitt matekon vagy sudokuztam, vagy be se mentem, persze hogy elbuktam.
az előttem szólónak pedig: én is rengeteg olyat ismerek aki diploma nélkül is talpraesett, és rábíznék olyan feladatot amit diplomásnak hirdetnek, de a sajnos nem az ismerősök döntenek, bizonyítvány kell a tudásodról, ergo, diploma :)
(lehet h szétszórt lett de mellettem szóljon alig vagyok ébren)

klapperes 2010.03.19. 18:42:35

Hát igen, az oktatás színvonala eszerint ide jutott, már a tanár (előadó) sem érdekelt abban, hogy mihamarabb használható tudású fiatalok legyenek... Csak ez, ezen fiataloknak a későbbiekre is ki fog hatni a teljesítményükre, munkájukhoz való hozzállásra. Szvsz nem a diploma van összefüggésben a talpraesettséggel, hanem aki leleményes az megél diploma nélkül is, aki nem ... Mindenesetre ez senkit ne riasszon el a diploma +szerzésétől!
süti beállítások módosítása