A good woman keeps her mind right and her body tight.

Szürke-színes hétköznapok

Holnap EP-választás. Racionális döntést!

2009. június 06. - Vyca

Eredetileg azt terveztem, hogy elmesélem melyik párt milyen programmal készült holnapra. Na, ezt kihagyom, mert valóban nem jó politizálni. De azért azt megosztom Veletek, hogy kutatásom közben milyen apropókra leltem.

Ha nektek valaki felteszi a kérdést, fogsz-e szavazni, vagy azt mondod igen, vagy azt mondod nem. Sajnos az utóbbiból is egyre több van. Aki nem megy szavazni, az miért nem? Mert azt mondja, nincs értelme. Vagy mert közömbös az egész iránt, és mindegy, mi lesz. Vagy csak simán kiábrándult, és szerinte úgy sem lesz nekünk jobb, illetve "ezt úgysem mi döntjük el". Én szeretném hinni, hogy igen, van értelme a dolognak, és ha már úgyis ilyen kevés dologba van beleszólásom, akkor ezzel a kevéssel én szeretek élni. Ezért inkább elmegyek, és utána legfeljebb (legalább) joggal szitkozódom. Szerintem kell szavazni menni. És mindenkit buzdítok is, hogy menjen. (A kommentekben nem kell kifejteni, hogy ti úgysem mentek. Inkább nem akarok róla tudni.)

Azért szűken megjegyzem, hogy az EP-választásnak valójában szerintem nem sok értelme van. Miért? Az EU-nak nem mondom, hogy nincs értelme, de úgy gondolom, hogy a politikai integráció inkább népvakítás. Addig van értelme, hogy gazdasági integráció. De akármennyire is hangoztatják a politikai integrációt (ami a tengerentúlon sikerült!), nálunk soha nem lesz. Miért? Egyszerűen azért, mert nem lehet úgy politikailag integrálódni, hogy valójában mindenki saját maga szeretné eldönteni, hogyan is menjenek a dolgok. Túl nagy a nacionalitásérzet és mindenki önrendelkezést akar. Ezért nincsen az EU-nak alkotmánya sem. Mert ha egyvalaki nemet mond rá, akkor annak annyi. Bár ez egy külön történet. Amíg a nemzetek, kormányok nem képesek teljeskörűen, fenntartások és feltételek nélkül átruházni a döntési, törvényhozási jogaikat az EU szerveinek, addig nincs értelme erről beszélni. Ha valaki egy kicsit is hallott az EU szervezeti felépítéséről, akkor tudja, hogy valami nem stimmel vele. Nem lehet olyat alkotni, hogy az mindenkinek megfeleljen, ha kettőnél (esetleg háromnál) több félről van szó. Ha azt mondom parlament, akkor mindenkinek (optimális esetben) a népképviselet jut eszébe (és nem a korrupció, vagy valami csinnandrattás karikásostoros szitkozódásfolyam). Az EP ezt valóban teljesíti: közvetlenül választjuk meg a tagjait, és tényleg azok képviselnek minket, akiket mi odaküldünk a messzi Strasbourgba-Brüsszelbe. Viszont a komoly döntések a Tanács kezében vannak (állam- és kormányfőket valamint a Bizottság elnökét tömörítő testület). Mondhatjuk, hogy ugye a költségvetésbe is beleszólnak, de itt is csak az ún. nemkötelező kiadásnál van szerepük (a kötelező kiadások származnak a nemzetközi megállapodásokból és EU Szerződésekből, tehát ezek a lényegesek). Mivel a fontos döntésekben a Tanácsé a végső a szó, mondjuk hogy demokratikus deficit van. (Mivel a helyénvaló és demokratikus az volna, ha ezekben az ügyekben a Parlament határozna.)

Ha az az illúzió nincs is meg, hogy beleszólok egy kicsit a nagyok dolgába, legalább megmondhatom, hogy ne az kapja a sok-sok fizetést a kinti magas életszínvonal mellett, akinek már eddig is kijutott belőle. Vagy másik oldalról: eldönthetem, kinek fizessenek sokat.

Na de, nem ezt ígértem az elején. Az induló pártok és letölthető programjaik (a pártra katt):

Azt mondtam nem mondok véleményt a programokról, igyekszem betartani, de vannak dolgok, amiket nem lehet nem észrevételezni.
A Fidesz szerintem szokás szerint túlzásba vitte. Kb. 250 oldalas programot állítottak össze, ami már magában is ijesztő. És véleményem szerint fölösleges azt taglalni, mi történt az elmúlt években, mert mindenki a saját bőrén érzi az állapotokat. Bőven elég lett volna, ha csak azt írják le, mit szeretnének elérni az EP-ben.
Az MSZP barátságosabb terjedelmű, egy 9 oldalas szösszenetben elmondja a maga 15 pontját. Bár az előzőhöz képest meg nevetségesen kevés.. És azért azt megsúgom, hogy én nem találtam meg, hogy a honlapjukon hol van. Káosz az az oldal. De legalábbis ha valamit keresel, azt nem találod meg (a Fidesz oldalán elég hamar ráleltem.) Így töredelmesen bevallom, hogy valami cikkből loptam a linket. Ja, viszont a személyek bemutatkozója, akikre szavazhatok két kattintásból elérhető. Kiábrándító.
Az MDF szép dekoratív füzetet állított ki, 16 oldal az egész, és szerintem olvasmányosra meg lényegretörőre sikeredett. Csak az a "legyen eszed" mutogatás nagyon idegtépő. Ami valóban a plakátokon is idegesítő. A második alkalom után már úgy érzem azt mutogatja, hogy hülye vagyok. Amennyire jó volt a pinocchios ötlet, annyira elrontották a személyek kampányolását. De ez csak az én véleményem.
Az SZDSZ komolytalan. Olyan érzésem van, hogy nem is akarnak ők igazából EP-be menni. Sikerült nekik a honlapjukon is(!) egy négyoldalas szórólapot olvashatatlanul pixeles formában elérhetővé tenni. Valószínűleg úgyis mindegy, mert lehet hogy rajtam kívül senkinek eszébe sem jut végigolvasni őket.. De ez engem eléggé lehangolt.
A Jobbik szépen kidolgozta a nézeteit 56 oldalban. Bár nekem kicsit tömény, de leírták, mit akarnak. Ugye nem okozok meglepetést, ha annyit elárulok, hogy Trianon a szívfájdalom, "a magyar államot visszahelyezni történelmi szerepébe" stb. De az konkrétan meglepett, hogy nyílt programban benne van a cigánybűnözés, ami a következőt jelenti szerintük: "Ennek megállapítása és dokumentálása természetesen nem jelenti sem a cigányság kollektív megbélyegzését, sem rasszizmust, hiszen a jelenség mögött nem genetikai meghatározottságot, hanem sajátos szocio-kulturális hátteret jelölünk meg."
A kampányfilmjüket érdemes megnézni, mert az viszont nagyon ott van - még nekem is olyan érzésem volt, hogy melléjük kell húzni az X-et, pedig tudjátok mennyire utálom a szélsőséges dolgokat. A marketingesek nagyon eltalálták. Le a kalappal!
Még egy gondolatom van velük kapcsolatban, és elgondolkodtatónak: szerintetek mi értelme annak, hogy az EP a nacionalista pártokat egyetlen pártba tömöríti? Képzeljétek el, amint egymás mellett ülnek, utálják egymást, és közben együtt kell kiállniuk azért, hogy utálhassák egymásra. Szerintem ez így elég mókás.
Utólagosan befüggesztve: Egy kedves barátom szavait idézem, mert úgy érzem tartalmas gondolat, és én is elgondolkodtam rajta: "Jobbik nem kell az EP-be. Jobbik ide kell Magyarországra."
Ezek után nem csodálom, hogy a másik oldalnak is kellett valamit virítani. Bár meglepődtem, hogy ilyen egyáltalán van, márpedig MCF-Roma Összefogás létezik, és holnap látni fogjuk őket a szavazólapon. Annyit tudok mondani, hogyha minden roma úgy gondolkodna mint ők ("Tudunk és akarunk is dolgozni"), akkor nem létezne cigánykérdés. És a vezető csávó 21 éves, értelmiségi. Ha nem itt laknék, ahol, még talán igazat is adnék nekik. Bár konkrét programot nem találtam - lehet, hogy nincsen. De már csak azért is megéri nekik indulni, hogy a Jobbikot gyengítsék (amennyiben ilyen lehetséges).
Az LMP-HP közös listát állít, mert egyedül biztosan mindketten kevesek lennének. Az LMP a legfiatalabb párt mind a tagokat nézve, mind a saját korukat. Mondjuk az becsülendő, hogy (mivel nincs miből) nem többmilliós kampánnyal lépnek fel. Lényegében az aktivistái viszik a hátukon, akikből reményeik szerint egyre több van. A program világos, reális és még teljesíthetőnek is nevezném. A programfüzet szintén olvasmányos, 40 oldal sok képpel. Ellenben a kampányfilm ehibázott.
A Munkáspárttal őszintén bevallom nem foglalkoztam, de a honlapjuk elképesztően szocreál! Már ezért is megérte megnézni. (Mert ugye én szeretem azt a hangulatot.)

Remélem segítettem azzal, hogy egy helyre gyűjtöttem a programokat, és valóban racionális döntést sikerül hoznotok.

Menjetek szavazni!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZooLeee 2009.06.06. 23:22:35

1) Az "Új Világrend", mint olyan ismerős?
2) Röviden: Az MSZP egy, az egyben leírta magát ezzel a miniszterelnök cserés mizériával. Az értelmesebb maszop szavazókat elveszítik. Már csak az öreg komcsik maradnak, akik megszokásból voksolnak. Mindenki tudja, hogy amit az öszödi beszéd óta művelnek az gáz. Most meg jött Gordon és még inkább megszorít, oh je.
Fidesz kampány? Na, ne röhögtessen. Akkora antikampány kampányuk van, mint ide Kiskunlacháza (hogy ezt miért írtam?!)! Elég! Igen, ezt mindenki tudja, és? Mit tudtok még? Ja, hogy semmit, mert nem is kell: ott van még Viktor és a köré kiépített személyi kultusz. Eddig is ez ment, aki nem az MSZP-re szavaz, az a Fideszre, többségében. Tudják ők jól, hogy mi a dörgés, nem kell nekik jelszavakat kreálni, meg programot csinálni. Jön Viktor elmondja, hogy az MSZP szar, bezzeg a Fidesz és kész.
MDF-esek sem domborítanak valami fényesen. Idehozták ezt a Habsburg gyereket, de minek? Legyen tán megint királyság? (Amúgy ezt én inkább támogatnám, de erről majd máskor.) No, meg az öreg Bokros. Arra már nem emlékszünk (nem, mintha én saját emlékből mondanám), hogy pont az MDF volt, aki legjobban kardoskodott az híres/hírhedt Bokros-csomag ellen!? Többet ésszel, mint erővel! Csodálom, hogy nem esett le az utalás a Jobbikra, mint "Az új erő"-re.
Az SZDSZ szétesett, már hosszú idő óta nem az a "rendszerváltó" erő, ami volt. A hangzatos jelszavak mögött már csak néhány fasisztázó, nácizó zsidó maradt. Hamarosan eltűnnek a süllyesztőbe, mint a MIÉP, vagy Torgyán papa. A plakátjaikkal meg nem sok mindent érnek el. Furamód reklámozzák a Jobbikot is. Persze ezzel csak azt érik el, hogy aki középvonalas volt, az megundorodik tőlük, aki meg zsír szadeszes az még jobban tapsikol örömében, hogy "most aztán megmutattuk a náciknak!" Ha nekik ez jó...
MCF-Roma Összefogás: Amikor először hallottam nem hittem el, hogy komoly. Másodikra is csak röhögnöm kellet, de aztán lassan beláttam, hogy tényleg. Amiket meg Kolompár nyilatkozott a Kereszttűzben az egy vicc. Ők tényleg komolyan gondolják, hogy itt nácik vannak, akik szegény ártatlan cigányok vérző hulláiból akarnak hegyet építeni. Van egy olyan érzésem, hogy ha ez így megy megkaphatják. :]
"Ha nem itt laknék, ahol, még talán igazat is adnék nekik" Csak mellékesen a cigányság kultúrájánál fogva viselkedik így, s mindenhol problémát jelentenek, mert egyszerűen képtelenek asszimilálódni, vagy nem is akarnak, ami a valószínűbb. (Csak a polkorrektség jegyében hozzáteszem, hogy tisztelet a kivételnek, mert -gondolom- olvasság olyanok is, akiknek ez kell.) Gondolom ezt azért is írtad, mert neked is vannak nem túl kellemes élményeid cigányokkal.
"De már csak azért is megéri nekik indulni, hogy a Jobbikot gyengítsék (amennyiben ilyen lehetséges)." Nem vagyok politológus, de szerintem nem. Ha csak megnézzük a szavazóbázisukat sem.
LMP - ahogy korábban is mondtam szadesz-gyanús. Nem találtam seholsem adatot az LMP kampányra fordított pénzről, de talán pont az ő oldalukon (is) láttam, hogy bizony van több milliós(!) adakozójuk is!
Munkáspárt szót sem érdemel.
Ahogy gondolom feltűnt a végére hagytam a Jobbikot. Órákig tudnék mesélni neked olyasmiről, amiket nem valószínű hogy tudhatsz. Hogy pl. a Jobbiknak még mindig nincs pártvagyona. A Harmadik út, azaz a MIÉP-pel való közösködés végé az lett, hogy mind a mai napig pereskednek a pénzért. Hogy gyakorlatilag néhány felsőbb poszton lévő tag saját és kölcsön pénzéből finanszírozzák pl a kampányt. Meg természetesen az adakozók. A Sokkoló nevű kiadványt egy nyomdász szimpatizáns vállalta teljes egészében. A programról annyit, hogy nem EP-re készült, sokkal inkább Országosra. Ez most gyakorlatilag egy fajta próba.
"De az konkrétan meglepett, hogy nyílt programban benne van a cigánybűnözés,"
Hogy megint Francesco Nitti-t idézzem: MIÉRT?
"pedig tudjátok mennyire utálom a szélsőséges dolgokat."
A Jobbik nem szélsőséges. Ha szélsőséget keresel előbb találod meg az SZDSZ-nél.
"szerintetek mi értelme annak, hogy az EP a nacionalista pártokat egyetlen pártba tömöríti?"
Na, ezen a mondaton meg konkrétan hangosan nevettem, pedig nem szoktam igazából. :]
Mi a gond a nacionalizmussal? Az amerikaiak, szlovákok, szerbek, románok, angolok, franciák és még sorolhatnám... lehetnek nacionalisták, büszkék a hazájuk, kultúrájukra, de a magyar nem? Mi a baj azzal, hogy ha azt mondom "Éljen a haza!" Mi a baj, ha felteszem a kokárdát, egy piros-fehér-zöld szalagot, vagy egy címert? Miért leszek attól fasiszta, náci, de legalább kirekesztő és szélsőséges, hogy magyar vagyok? Hogy magyarként élek, s gondolkodom. Mi történt ezzel az országgal? (Erről is majd inkább máskor hosszabban).
Visszatérve Jobbik: észszerű és mindenki által elfogadható célkitűzések. Igazi szociális gondolkozás (nem, nem az MSZP-féle, nem a kommunista szocialistára gondolok!). Nemzeti, amire most szükség van. Magyar földet magyar kézbe, adózzanak a multik, teremtsünk rendet, hogy ne féljek kimenni este az utcára, csendőrséget, mely hosszú évtizedeken át működött, s más országokban mai napig működik. Egy normálisan ( az milyen?) gondolkodó szerintem egyetértene. Ezért lesz -remélem- magas a Jobbik támogatottsága holnap.
Basszus, megint többet írtam, mint kommentbe szokás, s még így sem mondtam el mindent, amit akartam, vagy a fejemben kavarog.
Egy élmény volt, s lesz, mert szerintem lesz válasz.
Szebb Jövőt!
ZooLeee

Vyca 2009.06.06. 23:54:43

Kedves ZooLeee! Nem véletlenül íródott objektíven a poszt. Nem szeretném, ha most mindenki elkezdené leszólni az általa nem támogatott pártot és magasztalni az általa támogatottat. Csak lehetővé akartam tenni, hogy mindenki könnyeben, egy helyen megtalálja a programokat, és úgy döntsön belátása szerint, normális érvek alapján, és ne megszokásból ikszeljen valamit. Mert annak úgy nincs értelme.

Bahndie 2009.06.07. 11:10:08

Még így se veszel rá, hogy ne bújjak ki állampolgári kötelességeim alól. :) Biza mondom néktek, egyik sz@rabb mint a másik... :(

Vyca 2009.06.07. 16:31:27

@Bahndie: Példát vehetnél a barátnődről.. :P

MTBence 2009.06.08. 02:26:45

Én az eső ellenére is elmentem szavazni! :D

Vyca 2009.06.08. 11:49:04

@MTBence: Én meg akkor sétátam le az emeletről, hogy megkerüljem az épületet, mikor nem esett. :D

ZooLeee 2009.06.08. 12:40:29

Tegnap szavazat számláltam: A megjelent emberek döntő hányada megszokásból ikszelt. Ha nem MSZP, akkor Fidesz.

"Mert annak úgy nincs értelme. "
Maximálisan egyet értek. Vélhetően ennek köszönhető a rekord alacsony részvételi arány is.

Szerintem nem magasztaltam a Jobbik-ot. Csupán arról írtam, amit nem feltétlen lát mindenki úgy, ahogy. Ha még is így lenne, elnézést.

Miku!: valahogy vártam, hogy valami ilyesmit írj. Mindig meglepődök (magam sem értem már miért) ahogyan reagálsz.
Általánosan megfigyelhető, hogy szinte mindenre mondasz valami kis kommentet, de amint rákérdeznek, hogy miért is gondolod ezt, hogy honnan jött ez a gondolat, akkor tereled a témát. Ahogy több posztodból is kiderült (nekem)durván konfliktuskerülő a magatartásod. Nem állsz le vitatkozni senkivel, ha mégis érvek helyett terelsz vagy másra mutogatsz. Most nem csak arra gondolok, amilyen beszélgetések köztünk zajlottak, hanem amikről családoddal kapcsolatban írsz/írtál. Inkább elmész, ráhagyod, csak ne kelljen konfliktusba kerülni.
Lehet nem ez volt a legjobb hely ezen gondolatomnak. Remélem sértődés nem lesz. :]

mikulas 2009.06.08. 13:06:58

ha vártad, miért lepődtél meg? megint csak ellentmondás zolikám

ZooLeee 2009.06.08. 13:11:54

Érdekességképp:
"
[...]
A Jobbik helyzetét megrendítheti, ha a Fidesz átveszi radikális retorikájukat, bár ez a veszély a Fidesz töketlensége miatt nem valószínű. Akárcsak a Jobbik, a Fidesz sem elsősorban annak köszönheti sikerét, hogy meg tudta szólítani az embereket, hanem annak, hogy a balliberális pártok éveken át demonstrálták az embereknek, mi az, amire ép ésszel semmilyen körülmények között nem szabad szavazni. Igazi veszélyt jelent azonban az LMP. Észre sem venni őket a partvonalon, pedig 2,6%-ot értek el. Azért ez nem semmi egy alig négy hónapja (!) alakult párttól. Ha maguk mellé tudják állítani az SZDSZ kiábrándult szavazóit - és naná, hogy így lesz, elvégre azért jöttek létre - akkor a Jobbik sarkában máris ott liheg a megreformált új liberalizmus, kilószámra szippantva fel a naiv, műveletlen, nemzeti kultúra helyett a konzumkultúra által nevelt fiatalokat. 2,6% nem sok, de mennyit is ért el 2006-ban a Jobbik a MIÉP-pel közösen? Még ennyit sem. Szóval ne tessék lebecsülni az LMP-t. Ha még a kiábrándult MSZP-szavazókat is meg tudja fogni, még meg is előzheti a Jobbikot. Ha elérnek 5%-ot 2010-ben, a Fidesz gond nélkül lepaktál velük, és félreállítja a Jobbikot. Elvégre "szalonképesebb" a nemzetközi média előtt, mint a "fasiszta" Jobbik.
[...]
"
tomcat:
bombagyar.hu/index.php?post=2278

ZooLeee 2009.06.08. 14:00:37

"[...] valahogy vártam, hogy VALAMI ILYESMIT írj."
Azt vártam, hogy írsz valamit, ami az off kategóriába sorolható, szóval nem szólsz hozzá a témához. Max. belém kötsz.

"Mindig meglepődök (magam sem értem már miért) AHOGYAN reagálsz."
Itt a múlt időn van a hangsúly, s azon, hogy szinte mindig meglepsz valami újjal. Ami pozitív, hisz' legalább nem vagy unalmas. ;]
Pussz!
Amúgy ezzel is engem igazoltál, kösz.
süti beállítások módosítása