A good woman keeps her mind right and her body tight.

Szürke-színes hétköznapok

Mérnök vs. menedzser

2011. július 23. - Vyca

Azért jó szakmai gyakorlaton lenni, mert írhatok olyan dolgokról, élményekről, amikről egyébként nem írhatnék. :)

Volt egy tárgyalás az irodában — legalábbis ők annak nevezték. Megmondom őszintén, hogy nem vagyok profi tárgyalástanból, és a tárgyalási protokollal sem vagyok teljesen tisztában, de azért ami ott volt, annál még én is jobbat tudtam volna alakítani... Lehet, hogy a Vállalatot képviselő személy csak a tárgyalás előtt tudta meg, hogy neki kell érvényesíteni az érdekeket, de egy tárgyalás akkor is egy speciális ceremónia, ahol vannak keretek, melyeket illik megteremteni. Kíváncsi lennék a spanyolok benyomásaira és véleményére, miután elmentek... És ezt nem rosszindulatból mondom, de láttam már magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési tárgyalást, szóval tudom, miről beszélek.
Felsorolás jelleggel néhány dolgot megemlítek, mindenféle sorrendiség nélkül, amikre illenék figyelni:

  • Tárgyaláson nem jelenünk meg pólóban.
    Teljesen mindegy, hogy hány résztvevővel tárgyalunk, zakó+ing, de minimum ing a kötelező viselet. Nem pedig póló. Még rosszabb a helyzet, ha mindenféle angol szövegek virítanak a mellkason, vagy kedvenc rockbandánk képe. Az öltözetnek a nonverbális kommunikációban egy tárgyaláson nagy szerepe van. Ha a vállalatot képviseljük, az nem egyszerűen az érdekek szóbeli kifejezését jelenti, hanem mi testesítjük meg az egész vállalatot, mi leszünk a vállalat arca. Ha egy idétlen pólóban jelenünk meg, komolytalanná tesszük magát a céget, és ezzel a megbeszélést is.
  • Ha előzőleg a gyakornokokkal iratokat rendszereztettünk, amiket aztán majd átszállítanak egy másik helyiségbe, akkor azok az iratok a tárgyalás megkezdése előtt kerüljenek ki a tárgyalóból, de legalább úgy legyenek elpakolva, hogy az a közlekedést ne akadályozza.
  • Amikor egy tárgyaláson három fél képviselteti magát, akkor egyik se legyen több fővel jelen a szükségesnél. Legyen egyensúly, és ne forduljon elő, hogy egyik fél három, másik kettőt, a harmadik meg hat főt (amiből ténylegesen max. hárman szólnak hozzá a témához) sorakoztat fel.
  • Gyakornokokat nem a tárgyalóasztalhoz ültetünk.
    Ők úgysem tesznek hozzá érdemben a megbeszéléshez, csak megfigyelik az eseményeket.
  • A tárgyalóasztalra az italokat (kávé, tea, ásványvíz, üdítő) röviddel a tárgyalás kezdése előtt illik kitenni, és nem a tárgyalás alatt ezzel zavarni a megbeszélést. Tárgyalóasztalra, sem a teremben másik asztalra sosem teszünk ételt. Tele szájjal nem lehet beszélni, és megbeszélés közben nem sétálgatunk, mert fontos dologról maradhatunk le.
  • Tárgyalás előtt fel kell készülni, miről lesz szó, mit akarunk megkérdezni, átnézzük az információkat. Ezzel a hatékonyság nagyban növelhető. Nem pedig a tárgyalás alatt telefonálgatunk ilyen meg olyan adatokért.
  • Olyan ne forduljon elő, hogy valamelyik illetékes nem jelenik meg a tárgyaláson, mert úgy a többi fél nem tud minden részletre kitérni.

Minőségbeli különbség van egy menedzsertárgyaláson az itt tapasztaltakhoz képest. Természetesen gondolom, hogy nem így megy minden mérnöktárgyaláson. Ha mégis, akkor én üdítő színfolt leszek tárgyalási hatékonyság terén. Imádom a tárgyalásokat, szeretek szervezkedni-rendezkedni, és csinosan kiöltözni is. :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

markog 2011.08.05. 22:27:13

Pedig így mennek a mérnöktárgyalások. Ugyanis a többsége (bocsánat a kifejezésekért, meg tőled is, de ez van) szarik a közgazdászok által szépen kitalált formulákra. Azt játszák szépen egymás között.
Semmit nem tesz hozzá pluszban, hogy én most szmokingban, ingben, vagy egy pólóban megyek be tárgyalni. Ahhoz hogy megbeszéljük mit kell csinálni, vagy mire van igény főleg ha még ki is kell menni esetleg terepre fölösleges kiöltözni. Jó persze vannak helyzetek amikor kiöltözik az ember, de szerintem az olyanokról a gyakornokot messziről elküldik.
Hogy hányan vannak melyik fél képviseletében? No ezt meg rohadtul nem tudják előre.
Az meg hogy a gyakornokot odaültetik az miért baj. Tanulja csak, lássa csak hogy miből fog állni fél élete. Szerintem ez egyik felet se zavarja, ha mégis lsd előző.
Ruhára visszatérve jópár mérnökkel találkoztam már akiket egyszerűen fusztrált, hogy közgazdásszal kell tárgyalnia. És meg is értem őket. Ezt a különbséget már ott érezni lehet, amikor a Mátéval dumálunk valami komolyabb témáról. Teljesen másképp látjuk a világot szerintem.
Üdv a mérnöki/építőipari világban ;)

markog 2011.08.09. 19:45:19

Apropó: milyen a Swietelsky-nél?
süti beállítások módosítása